top of page
Dental Tools

STOMATOLOGIE
GENERALĂ

Servicii Complete

Image by Peter Kasprzyk

IMPLANTOLOGIE

Image by philippe spitalier

CHIRURGIE
DENTO-ALVEOLARĂ

PARODONTOLOGIE

Image by Amir Seilsepour

ESTETICĂ
DENTARĂ

CÂT
TE COSTĂ ?

FĂ-ȚI O PROGRAMARE ONLINE

Parodontologie

Stomatologie generală

 

Odontoterapia, sau cariologia, reprezinta o ramura a stomatologiei generale care se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul si prevenirea aparitiei cariilor dentare.

Descriere

Ce este caria dentara si care sunt cauzele aparitiei ?

Caria dentara este cea mai des intalnita afectiune a danturii, fiind cauzata in principal de bacteriile existente in cavitatea orala cauzate de alimentatia sau igiena orala necorespunzatoare. In cazul in care caria nu este tratata,  in timp poate avansa in profunzime si poate leza vitalitatea dintelui.

Care sunt metodele de preventie ?

·         Igiena orala corespunzatoare - periajul dentar de 2 ori / zi, utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare, utilizarea de pasta de dinti si apa de gura ce contin flor.

·         Reducerea consumului de zaharuri, bauturi acidulate

·         Sigilarea suprafetelor dentare

·         Controale regulate si igienizari completate de fluorizare 

 

Care sunt simptomele aparitiei cariilor ?

·         Disconfort la ingerarea de alimente sau bauturi cu temperatura scazuta sau ridicata.Disparitia disconfortului odata cu inlaturarea stimulului.

·         Pete maronii sau cavitati dentare

·         Zona gingivala interdentara sangeranda

·         Durere

·         Afectarea fizionomiei

 

In ce consta diagnosticarea ?

 

Vizita la stomatolog  va poate ajuta la identificarea in stadiu incipient a aparitiei leziunilor dentare de tip carios. Cu ajutorul mijloacelor de magnificare, se pot observa leziunile foarte mici

ce nu pot fi detectate cu ochiul liber.

Executarea de radiografii dentare ajuta la identificarea leziunilor interdentare ce nu pot fi detectate in cadrul examenului clinic.

Cum se trateaza ?

Cu ajutorul obturatiilor fiziologice - Prin tehnica adeziva de obturatie se aplica materiale compozite, de culoarea dintelui, care stabilesc o legatura chimica cu substanta dura a dintelui, prin utilizarea unoi adezivi speciali.Astfel, prin indepartarea substantei dentare cariate cu ajutorul unor freze miniaturale, utilizand si mijloace de magnificare si apeland la tehnica adeziva de obturatie, tratamentul cariilor se desfasoara simplu si eficient si fara durere.

 

In cazul in care distructia carioasa este extinsa, se apeleaza la doua metode minim invazive de restaurare :

·         inlay: reprezinta o piesa protetica ceramica de forma unei obturatii realizata pe un model de lucru in afara cavitatii bucale si care va fi cimentata pe dinte

·         coroana: este un invelis rigid (metalo-ceramic sau integral ceramic) care imbraca dintele si care va fi cimentat adeziv pe acesta, conferindu-i o mai mare stabilitate si rezistenta la fractura.

 

 

Pedodonție

Ce este pedodontia?

Pedodontia este acea specialitate a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul dintilor de lapte, a celor permanenti tineri sau dentitia mixta.De asemenea, pedodontia cuprinde si tratamente de profilaxie dentara, cum ar fi sigilarile ( obturatie preventiva ) sau fluorizarile.

 

Descriere

Ce proceduri se pot realiza de catre medicul pedodont ?

Profilaxie dentara ( detartraj, sigilare, gutiere fluorizare sau pentru albire etc )

Terapie dentara (pansamente, obturatii samd), Endodontie ( devitalizare / extirpare nerv, tratamente de canal etc ), interventii chirurgicale ( extractii, tratament abcese etc )

 

Ce inseamna sigilare dentara ?

Sigilarea dentara este o metoda moderna de prevenire a cariilor dentare si se efectueaza prin aplicarea pe suprafetele dentare a unui compozit fluid - flow , ce are rolul de a acoperi santurile dentare protejand astfel dantura impotriva aparitiei cariilor.Sigilarile dintilor temporari ( adica a dintilor de lapte ) garanteaza sanatatea dintilor permanenti.Este recomandat ca intre 6 si 15 ani sa va programati copilul la medicul pedodont pentru o sedinta de sigilare a dintilor definitivi.

 

Cum se realizeaza o sigilare dentara?

Periaj - curatarea suprafetei dintilor utilizand o perie rotativa.

Gravarea dintelui - se aplica un gel cu continut de acid fosforic, prin pensulare, injectare sau utilizand un burete.Gelul este lasat sa actioneze timp de aproximativ 20 secunde.

Sigilarea - se aplica compozitul flow cu un instrument special, cu varfuri de unica folosinta, si se fotopolimerizeaza.

 

Adaptarea functionala

Controlul dintilor sigilati la fiecare 6 luni

 

Ce inseamna fluorizare ?

Ca si sigilarea dentara, fluorizarea ( suplimentarea fluorului ) este tot o metoda de preventie a aparitiei cariilor dentare.Se recomanda in mod special copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 16 ani, insa si adultii pot beneficia de acest serviciu.Procedura se poate realiza fie in cabinetul stomatologic, fie la domiciliu conform indicatiilor medicului stomatolog.Fluorizarile dentare se recomanda si pacientilor purtatori de aparate dentare, celor predispusi la boli carioase, celor ce prezinta boli gingivale.

 

Cum se realizeaza fluorizarea in cabinetul stomatologic ?

Se efectueaza igienizarea completa.

Se aplica pe suprafetele dentare substante sau lacuri speciale cu continut ridicat de fluor.

Se lasa sa actioneze timp de 1-2 minute.

Timp de 30 minute pacientul nu are voie sa consume lichide, alimente sau sa clateasca gura.

 

Cum se realizeaza fluorizarea la domiciliu ?

Tratamentul la domiciliu nu este indicat copiilor cu varste de pana la 6 ani.Medicul prescrie pacientului produse de igiena orala cu continut ridicat de fluor ( paste de dinti, ape de gura ) tratament ce se administreaza saptamanal sau zilnic.

Pacientele gravide pot de asemenea beneficia de fluorizari in scopul prevenirii aparitiei cariilor la dintii de lapte ai copilului.

Protetică

Ce este protetica?

Este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu obtinerea unei danturi echilibrate din punct de vedere functional si estetic. Prin protetica obtinem inlocuirea dintilor lipsa prin poduri, proteze conventionale, implanturi dentare si alte dispozitive artificiale. Prin lucrarea protetica restabilim integritatea dentara, utilizand proteza dentara fixa sau mobila, care sunt individualizate in functie de fiecare pacient.

 

Descriere

Ce tipuri de lucrari protetice exista ?

- Coroane sau punti

- Proteze dentare fixe sau detasabile

- Fatete dentare

- Incrustatii dentare

 

Cand se recomanda lucrarile protetice?

Coroana dentara se recomanda in cazul in care dintele a pierdut o cantitate considerabila din structura sa.Prin coroana dentara se pastreaza aspectul natural al dintelui iar in cazul in care pacientul respecta principiile de profilaxie , durata de viata a coroanei dentare se poate prelungi pana la 10 ani.

Puntile dentare se recomanda atunci cand pacientul prezinta unul sau mai multi dinti lipsa.Puntea dentara este sprijinita prin coroanele dentare de dintii slefuiti sau de implanturile vecine.

Atat puntile cat si coroanele dentare pot fi construite din ceramica, zirconiu sau metalo-ceramice.

Proteza dentara este recomandata in cazul in care pacientul a pierdut o mare parte din dantura.

Proteza poate fi fixa, detasabila, partiala sau totala.Protezele dentare pot fi construite din materiale sau rasini acrilice, sau metalo-cermice

Fatetele dentare au mai degraba un rol estetic si se recomanda in cazul in care dorim sa corectam suprafata dintelui.In general, fatetele dentare sunt confectionate din ceramica.

 

Cat dureaza tratamentul protetic ?

Tratamentul protetic cuprinde mai multe etape, insa durata acestuia variaza in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient .

Etapele principale ale tratamentului protetic sunt urmatoarele:

 

Radiografia - necesara stabilirii diagnosticului si a planului de tratament

Extractia dintilor restanti ce nu pot fi recuperati

Proteza temporara

In cele mai multe cazuri, in prima etapa pacientului i se vor extrage dintii restanti care nu pot fi recuperati. Vindecarea gingiilor in urma extractiei se poate extinde pe o perioada de cateva luni, insa in acest timp pacientul va purta o proteza temporara.

 

Amprentarea campului protetic

In momentul in care tesuturile sunt complet vindecate, se incepe procedura de fabricare a protezei totale. Cu ajutorul materialelor de amprenta se obtine o copie a campului protetic, etapa necesara pentru a putea reda cu exactitate reperele anatomice din cavitatea orala.

Modelul functional care este realizat din gips de catre tehnicianul dentar, si care va reda cu precizie zonele de sprijin si pe cele de retentie

Determinare relatiilor intermaxilare care se realizeaza de catre tehnicianul dentar dupa modelul functional, cu ajutorul sabloanelor de ocluzie.

Alegerea si montarea dintilor

Realizarea machetei definitive

Transformarea machetei in proteza.

 

In general, proteza necesita ajustari, de aceea este important ca pacientul sa revina in cabinetul stomatologic pentru a se putea efectua aceste ajustari.

 

Fatetare dentara

 

Ce inseamna fatete dentare ?

Fatetele dentare sunt niste piese subtiri realizate din ceramica sau din portelan, cu grosime de aproximativ 2 mm, care se aplica pe suprafetele dintilor in vederea obtinerii unui efect estetic optim .

 

Cum se aplica fatetele dentare ?

Cu ajutorul unui adeziv special de cimentare, fatetele sunt aplicate pe suprafata frontala a dintilor.

Fatetarea dentara cuprinde 4 etape si anume :

• Diagnosticul si aplicarea tratamentului

• Pregatirea dintilor

• Decaparea

• Amplasarea si aplicarea fatetelor

 

Ce probleme pot fi corectate cu ajutorul fatetarilor dentare ?

Fatetarea dentara este denumita deseori "ortodontie imediata" pentru ca poate corecta mai multe probleme de natura estetica din zona zambetului, cum ar fi :

• Dinti cu anomalii de forma sau marime

• Dinti pozitionati necorespunzator

• Dinti cu discromii

• Dinti fracturati, ciobiti, fisurati

• Diastema si treme

 

Exista contraindicatii de fatetare dentara ?

Da, cand pacientul prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte clinice :

• Dinti nesanatosi 

• dinti slabiti

• cantitate necorespunzatoare de smalt pe dinti

• ocluzie instabila sau incorecta

• igiena necorespunzatoare

Ortodonție

Ce este ortodontia?

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care are ca obiect corectarea anomaliilor dentomaxilare, indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei si raportul in care se afla cele doua maxilare

 

Descriere

Ce este aparatul ortodontic ?

Aparatele ortodontice sunt niste dispozitive care actioneaza in vederea restabilirii pozitiei dintilor pe arcada, in scop estetic si functional.

 

Ce tipuri de aparat ortodontic exista?

Aparatele dentara se recomanda de catre medicul ortodont individualizat, in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient.Pot fi aparate fixe sau mobile, vizibile, invizibile sau linguale ( sunt montate pe suprafata dinspre limba).

Pot fi confectionate din acrilat, cum este cazul aparatelor dentare mobilizabile, metalice, ceramice sau safir (in cazul aparatelor dentare fixe )

 

Ce anomalii se pot corecta cu ajutorul aparatelor ortodontice?

Supraocluzie verticala - cand dintii frontali superiori sunt cu mult mai proeminenti decat cei inferiori

Ocluzia inversa - cand dintii frontali superiori se afla mult in spatele celor inferiori

Ocluzie incrucisata - cand dintii frontali superiori si dintii inferiori nu se potrivesc la muscatura

 

Ocluzia deschisa

Malocluzia pe linia mediana - cand centrul dintilor frontali superiori si centrul dintilor frontali inferiori nu se aliniaza la muscatura.

Dintii distantiali - cand exista spatii interdentare

Inghesuire dentara - cand nu exista spatiu suficient pe arcada

 

De ce este necesar aparatul ortodontic ?

Aparatul dentar este necesar si din considerente estetice, insa in primul rand din considerente functionale, avand in vedere faptul ca atunci cand exista imperfectiuni legate de ocluzie, muschii masticatori sunt supusi unei tensiuni suplimentare, care poate provoca dureri la nivelul articulatiilor

ATM .Un aspect demn de luat in calcul este si faptul ca atunci cand dintii nu sunt aliniati corect, sunt mai greu de ingrijit si exista riscul sa apara si alte complicatii, gen carii, tartru, etc.

 

Care sunt principalele etape ale tratamentului ortodontic ?

Radiografia dentoalveolara, ortopantomograma, teleradiografia

Amprenta pentru realizarea modelului de studiu

Fotografierea danturii din incidente diferite.

Tratamentul activ constand in colajul bracketurilor si controlul aparatului dentar.

Etapa de contentie ce se realizeaza atunci cand scopul pentru care a fost montat aparatul dentar este atins iar aparatul este indepartat. In cadrul etapei de contentie se reia amprentarea, se recomanda radiografii ,iar totul este precedat de stabilizarea rezultatului final, perioada in care pacientul trebuie sa poarte ori un aparat mobil foarte subtire, invizibil, care este pozitionat in spatele incisivilor, ori gutiere speciale care se vor purta noaptea, in timpul somnului.

 

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

 

Tratamentul ortodontic este individualizat si se poate extine pe o durata de la 18 luni pana la 24 luni.

Endodonție

 

Ce este endodontia?

Este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare, si nu in ultimul rand cu prevenirea acestor afectiuni.

 

Descriere

Ce este pulpa dentara ?

Pulpa dentara este tesutul moale din interiorul dintelui, tesut ce este constituit din vase de sange si nervi.In momentul in care pulpa dentara este inflamata, infectia se poate raspandi in tesuturile inconjuratoare si in os.

 

Ce este tratamentul endodontic?

Prin tratament endodontic in prima etapa se elimina disconfortul si durerea, apoi se indeparteaza tesuturile afectate, se curata resturile radiculare, pasul final constand in obturatia definitiva a canalelor radiculare cu materiale si prin diverse metode ( metoda clasica cu con de gutaperca, condensare laterala, gutaperca calda)

 

Cat dureaza tratamentul endodontic ?

Tratamentul endodontic cuprinde mai multe etape, insa durata acestuia variaza in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient .

 

Etapele principale ale tratamentului endodontic sunt urmatoarele:

- Radiografie - prin care se poate determina situatia particulara a dintelui ( numrul radacinilor, forma si directia canalelor ) si care ajuta la stabilirea unui corect diagnostic precum si a planului de tratament.

- Anestezia - inainte de inceperea tratamentului, se va utiliza un spray anestezic care are rolul de a elimina durerea in locul in care se va efectua anestezia propriu-zisa.Seringile cu care se efectueaza anestezia sunt prevazute cu ace atraumatice, care sunt extrem de subtiri si nu provoaca durere atunci cand se administreaza anestezicul.

-Identificarea orificiilor de intrare in canalele radiculare si determinarea lungimii de lucru.

- Prepararea si irigarea canalelor radiculare

-Obturarea canalelor, obturatia coronara

- Radiografia de control - aceasta investigatie este absolut obligatorie in scopul verificarii corectitudinii tratamentului.In cazul in care pe radiografia de control se evidentiaza anumite deficiente ale tratamentului, medicul endodont are posibilitatea sa intervina imediat in scopul remedierii acestora.

 

Ce inseamna extirpare?

In limbaj comun, obturatia de canal radicular inseamna ”scoaterea nervului” - curatarea si largirea canalelor pentru obturarea definitiva (inchiderea canalelor) cu pasta si conuri de gutaperca.Procedura de indepartare a nervului este necesara atunci cand pulpa dentara nu se poate vindeca si continua sa se inflameze.

 

Retratament endodontic

Scopul terapiei ( retratamentului) este acela de a elimina cauzele ce au condus catre esecul tratamentului initial si conservarea dintelui. Retratamentul endodontic inseamna reluarea terapiei pe un dinte ale carui canale au fost obturate.

In cazul in care tratamentul initial si retratamentul endodontic nechirurgical esueaza, se impune rezectia apicala - interventie chirurgicala prin care se indeparteaza varful radacinii, chisturile, granuloamele de la nivelul varfului radacinii dintelui, precum si tesutul inconjurator afectat.

Implantologie

 

Ce este implantologia dentara ?

Implantologia este specialitatea chirurgicala care se ocupa cu inlocuirea dintilor lipsa de pe arcade, sau a celor iremediabil deteriorati, folosind inserarea de implanturi dentare.

 

Descriere

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este foarte asemanator unui surub, este confectionat din titan, si inlocuieste radacina unui dinte natural extras.Dupa interventia de extractie, medicul insereaza implantul, urmand ca dupa etapa de vindecare, sa fie atasat implantului o alta piesa, denumita bont protetic, pe care va fi montata coroana, puntea sau proteza dentara.

In ce conditii se poate efectua interventia de inserare a implantului dentar ?

In conditiile in care exista unul sau mai multi dinti lipsa.

Daca pacientul prezinta o stare generala de sanatate buna ( nu are diabet zaharat, osul receptor pe care se va insera implantul prezinta calitatea si cantitatea potrivite unei astfel de interventii, pacientul nu sufera de boli de sange sau alte boli cronice ).

Care sunt etapele unei astfel de interventii?

Consultatia, analize de sange, tomografii computerizate.Toate aceste investigatii ajuta la stabilirea unui plan de tratament individualizat .Daca starea dumneavoastra de sanatate permite inserarea de implanturi, medicul va va programa pentru interventia propriu-zisa:

- Inserarea de implant sub anestezie.

- Dupa inserarea in os, se acopera cu gingie

- Se efectueaza sutura

- Se verifica d.p.d.v radiologic rezultatul implantarii

Ce inseamna osteointegrare ?

Perioada de vindecare a locului in care a fost inserat implantul se numeste osteointegrare, si dureaza intre 3 si 6 luni.Dupa vindecare, se poate atasa bontul protetic, urmand ca in termen scurt sa vi se poata monta lucrarea protetica.

Inserarea implantului este dureroasa ?

Nu. Exista posibilitatea ca la aproximativ 3 ore de la interventie sa simtiti un oarecare disconfort cauzat de faptul ca anestezia isi pierde efectul, insa cu ajutorul tratamentului recomandat de catre medicul stomatolog, disconfortul va disparea in scurt timp.

Chirurgie dento-alveolară

Chirurgia orala se refera la o serie de manopere terapeutice, efectuate in anestezie locala, in vederea indepartarii unui dinte compromis sau dimpotriva pentru a salva un dinte cu complicatii.

 

Descriere

Care sunt manevrele ce se utilizeaza in cadrul chirurgiei orale ?

·         Extractia dentara este cea mai frecventa manopera de chirurgie orala efectuata  si consta in indepartarea unui dinte bolnav  care nu mai poate beneficia de tratament conservator.

·         Odontectomia dintilor inclusi reprezinta indepartarea chirurgicala a dintilor permanenti care din diferite motive nu pot ajunge pe arcadele dentare. Cel mai frecvent aceasta manopera chirurgicala se adreseaza molarilor de minte care de multe ori nu beneficiaza de suficient spatiu de eruptie si necesita indepartarea chirurgicala. In cazul caninilor inclusi tratamentul este de cele mai multe ori de redresare chirurgical-ortodontica si nu de extractie.

·         Rezectia apicala reprezinta indepartarea chirurgicala a apexului dentar impreuna cu tesutul osos inconjurator infectat. Tratamentul  de canal este de preferat sa fie efectuat inainte de interventie, uneori se efectueaza obturatia de canal intraoperator cu obturatie retrograda.

·         Extractia cu alveolotomie este manopera chirurgicala de indepartare a unei radacini dentare fracturate, ramasa profund intraosos in urma unei extractii recente sau mai vechi.

·         Regularizarea crestei alveolare reprezinta netezirea crestei alveolare edentate, poate fi efectuata in aceeasi sedinta cu extractiile dentare multiple sau ulterior postextractional pentru a obtine un camp protetic optim pentru protezare.

·         Chistectomia reprezinta indepartarea formatiunii chistice intraosoase, dintele cauzal putand beneficia de tratament conservator, rezectie apicala sau extractie in cazul dintilor irecuperabili. Cavitatea osoasa restanta post chistectomie poate fi umpluta cu granule de os artificial ducand la o vindecare mai rapida si mentinerea unui suport osos corespunzator protezarii ulterioare.

·         Chirurgia plastica gingivala reprezinta remodelarea conturului tesuturilor gingivale.

·         Premolarizarea este procedura stomatologica prin care un molar de pe mandibula este transformat in unul sau doi premolari, acest lucru realizandu-se prin amputatia unei radacini considerate "bolnava" si conservarea celeilalte, respectiv prin hemisectia molarului. In prima varianta, tehnica este tot o hemisectie, insa deoarece molarii inferiori au doar doua radacini, prin indepartarea uneia rezulta o radacina si o jumatate de coroana, foarte asemanator cu un premolar. 

Parodontologie

Ce este parodontologia ?

Ramura a medicinei dentare care se ocupa cu afectiuni ale parodontiului ( gingia, cementul radicular, procesele alveolare si ligamentul parodontal ).

 

Descriere

Care sunt simptomele unei afectiuni parodontale ?

• Modificari de culoare la nivelul gingiei

• Modificari de contur ale gingiei

• Modificari de volum a mucoasei gingivale

• Modificari de textura si consistenta la nivel gingival

• Migrari dentare

• Mobilitate a dintilor

• Depuneri de tartru la nivel sub si supra gingival

• Sangerari gingivale

 

Care sunt stadiile imbolnavirii parodontale ?

• acumularea de placa bacteriana la nivelul santului gingival

• aparitia gingivitei (inflamatia gingiei) indusa de placa bacteriana

• patrunderea placii bacteriene in santul gingival

• bacteriile distrug atasamentul gingiei la dinte si patrund din ce in ce mai adanc in spatiul format

• osul ce inconjoara dintele se resoarbe (se distruge) si nivelul afectarii creste

• intre gingie si portiunea de dinte care nu mai este inconjurata de os se formeaza o <punga parodontala>

• in acest stadiu diagnosticul este de: parodontita cronica

• placa bacteriana acumulata in punga parodontala mentine inflamatia si produce

• distructie treptata a tesuturilor parodontale

 

Fara tratament apar:

• migrari dentare, dintii schimbandu-si pozitia datorita lipsei de sustinere

• mobilitate dentara, datorate aceleiasi lipse de ancorare

• abcese parodontale, prin acumularea placii bacteriene in pungile adanci

• pierderea dintilor prin resorbtia osului si distrugerea ligamentelor.

 

Gingivita - inflamatia gingiei pe care o recunoastem dupa modificarea de culoare spre rosu-violaceu, prurit gingival, papile inflamate indepartate de dinti, sangerari la periaj.In timp, boala evolueaza spre structurile profunde, afectand osul alveolar si favorizand aparitia pungilor parodontale.

In faza intiala, cu ajutorul medicului stomatolog si a unei igiene dentare riguroase, gingivita este reversibila.

 

Ce presupune tratamentul parodontitei cronice?

Tratamentul unei parodontite cronice este mult mai complicat decat al unei gingivite simple, de aceea este foarte important sa se intervina in stadii cat mai incipiente ale bolii.

Daca insa pacientul s-a prezentat la medicul stomatolog in stadiu avansat al bolii, tratamentul incepe cu urmatoarele manevre: 

• indepartarea minutioasa a tartrului supra si subgingival - detartraj si periaj profesional.

• curatarea limbii,

• clatirea cu apa de gura cu continut de clorhexidrina

• chiuretaj in camp inchis

 

Tratamentul parodontozei include o tehnica de regenerare a tesutului afectat (tehnica Gingival Protect). Principiile active, care determina regenerarea tesutului de sustinere a dintilor, vor fi incluse intr-o gutiera care declanseaza un raspuns din partea celulelor de regenerare prezente in organismul fiecaruia dintre noi.Gutiera poate fi purtata pe timpul somnului, sau in momentele de relaxare.

 

 In stadiile avansate ale bolii, sunt necesare interventii chirurgicale complexe, cum ar fi :

• realizarea de lambouri mucoperiostale - se decoleaza mucoasa gingivala impreuna cu sau fara periost, pentru a avea acces la radacina dintelui si pentru a curata pungile parodontale, eventual pentru a corecta defectele sau diformitatile osului alveolar

• chiuretaje in camp deschis - se decoleaza mucoasa gingivala impreuna cu sau fara periost, pentru a avea acces la radacina dintelui si pentru a curata pungile parodontale, eventual pentru a corecta defectele sau diformitatile osului alveolar. 

• aditii de os - dupa chiuretajul in camp deschis al pungilor parodontale se efectueaza aditia de os, cu scopul stabilizarii radacinii dentare afectate de mobilitate;

• imobilizarea dentara

Estetică dentară

Estetica dentara este o specialitate a stomatologiei care se ocupa de imbunatatirea aspectului  danturii si a functiilor aparatului dento-maxilar.

 

Descriere

Reabilitarea estetica se poate obtine prin urmatoarele proceduri:

·         Indepartarea placii bacteriene si a petelor aparute pe suprafata dintilor.

·         Detartraj supra si sub gingival

·         Microabraziune - air-flow

·         Albire dentara

·         Fatetare dentara

·         Coroane dentare ceramica

·         Obturatii de culoarea dintelui

·         Grefe de tesut moale

·         Chirurgia estetica a gingiilor

·         Bijuterii dentare

·         Remodelarea smaltului

·         Stripping dentar

Ce este albirea dentara ?

Albirea dentara se poate realiza numai pe dintii vitali sau devitalizati.In cazul in care pe suprafetele dintilor exista obturatii, in urma albirii zonele obturate isi vor pastra culoarea initiala, mai inchisa. In astfel de cazuri este indicata o albire nu foarte accentuata, insa daca pacientul isi doreste o nuanta foarte alba, se recomanda inlocuirea obturatiilor.

Albirea dentara este un procedeu individualizat, in functie de gradul de sensibilitate dentara al pacientului.

Cum se realizeaza albirea dentara ?

Inainte de a se aplica procedurile de albire, se trateaza toate cariile existente, apoi dantura este supusa unui procedeu de igienizare profesionala, indepartandu-se urmele de tartru,placa bacteriana si  coloratii.

Ulterior sedintei de igienizare, se poate incepe procedura de albire a dintilor, ce cuprinde urmatoarele etape:

- izolarea dintilor

- aplicarea protectiei gingivale

- aplicarea materialului de albire

- actionarea lampii de albire

- fluorizare

 

Sedinta se poate repeta pana cand se obtine nuanta dorita.

 

Cat timp isi mentine efectul albirea dentara?

 

In medie, repetarea procedeului de albire dentara se impune dupa aproximativ 2 ani, insa durata de timp poate varia in functie de obiceiurile alimentare ale fiecarui pacient.In cazul in  care alimentatia contine  elemente cu potential crescut de colorare ( cafea, ceai negru, vin rosu, tigari) efectul de albire se diminueaza mai repede.Pentru un efect de mai lunga durata, se poate utiliza o pasta de dinti cu efect whitening.

 

Cat dureaza o sedinta de albire dentara ?

 

O sedinta de albire dentara dureaza  in prima faza 20 de minute, apoi se face o pauza, dupa care se continua a doua zi  cu inca 20 minute.

 

Fatetare dentara

 

Ce inseamna fatete dentare ?

 

Fatetele dentare sunt niste piese subtiri realizate din ceramica sau din portelan, cu grosime de aproximativ 2  mm, care se aplica pe suprafetele dintilor in vederea obtinerii unui efect estetic optim .

 

Cum se aplica fatetele dentare ?

 

Cu ajutorul unui adeziv special de cimentare, fatetele sunt aplicate pe suprafata frontala a dintilor.

Fatetarea dentara cuprinde 4 etape si anume :

·         Diagnosticul si aplicarea tratamentului

·         Pregatirea dintilor

·         Decaparea

·         Amplasarea si aplicarea fatetelor

 

Ce probleme pot fi corectate cu ajutorul fatetarilor dentare ?

 

Fatetarea dentara este denumita deseori "ortodontie imediata" pentru ca poate corecta mai multe probleme de natura estetica din zona zambetului, cum ar fi :

 

·         Dinti cu anomalii de forma sau marime

·         Dinti pozitionati necorespunzator

·         Dinti cu discromii

·         Dinti fracturati, ciobiti, fisurati

·         Diastema si treme

 

Exista contraindicatii de fatetare dentara  ?

 

Da,  cand pacientul prezinta unul sau mai multe dintre urmatoarele aspecte clinice :

 

·          Dinti nesanatosi

·          dinti slabiti

·          cantitate necorespunzatoare de smalt pe dinti

·          ocluzie instabila sau incorecta

·         igiena necorespunzatoare

Radiologie

Ce este radiografia dentara ?

Prin radiografie dentara se obtine o imagine asupra aparatului dento-maxilar, a sinusului maxilar si a formatiunilor anatomice ale maxilarului, cu ajutorul razelor X.

 

Descriere

Cand se recomanda radiografia dentara ?

Radiografia dentara este una dintre investigatiile de baza, ajutand medicul stomatolog sa puna un diagnostic corect, sau sa verifice tratamentul dumneavoastra, pe durata intregului proces, sau sa stabileasca tratamentul avand o imagine generala a aparatului dento-maxilar.

Se pot efectua radiografii de diagnostic, radiografii intra si pot operatorii in cazul interventiilor chirurgicale, radiografii de control.

 

Tipuri de investigatii radiologice :

Radiografii retroalveolare - se obtini imagini asupra intregului dinte si a osului in care acesta este ancorat,imaginea poate fi transpusa pe un film de mici dimensiuni, sau poate fi eliberata in format electronic

Ortopantomograma ( radiografia panoramica) - un tip de radiografie mai complex decat cea retroalveolara care ofera imagini 2D asupra intregii danturi si a maxilarului- se poate elibera pe un film de dimensiuni mai mari sau in format electronic.Cu ajutorul radiografiei panoramice se pot obtine imagini mai ample asupra unor zone mai greu de investigat in cadrul consultatiei, cum ar fi molarii de minte sau articulatiile temporo-mandibulare, sinus maxilar, gaura mentoniera, canal mandibular

Radiografii intraorale - filmul se afla plasat in gura pacientului prin acest procedeu putandu-se obtine imagini asupra cariilor, radacinii dintelui, a osului si a gradului de dizolvare a acestuia.

Radiografie bite-wing - film muscat.

Tomografia dentara - cel mai complex mijloc de investigare radiologica - ofera imagini bidimensionale sau trideimensionale a unei anumite zone sau a intregii arcade maxilare sau mandibulare, pe mai multe sectiuni ( sagitale, axiale etc )

 

Cat de periculoasa este radiografia dentara ?

Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru pacient.Timpul de expunere este minim, aparatura moderna este perfomanta si este dotata cu filtre de radiatii x, iar pacientul este protejat in timpul expunerii cu echipament de protectie cu continut de plumb. Dintre toate tipurile de radiografii, radiografia dentara este cel mai putin riscanta,in conditiile in care doza maxima admisa este de 20 mSv / anual.De exemplu:

Radiografie dentara = 0,02 mSv

Mamografie = 1-2 mSv

CT toracic sau pelvis = 4-8 mSv

CT complet = 10 - 12 mSv

Radiatii in mediu = 10-12 mSv

 

Pot efectua o radiografie dentara in cazul in care sunt insarcinata sau alaptez?

Radiografiile dentare nu afecteaza sarcina.Razele X sunt focusate in zona capului iar reflexia lor in zona abdomen, ovare, sani este inaccesibila cu ajutorul sortului special conceput cu plumb. Ca masura de precautie suplimentara, in primul si ultimul trimestru de sarcina este de preferat sa nu se efectueze radiografii.

Stomatologie generala
Pedodontie
Protetica
Ortodontie
Endodontie
Implantologie
Chirurgie
Estetica dentara
Radiologie
bottom of page