Grid star

Endodontie

Ce este endodontia?

Este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor pulpei dentare, si nu in ultimul rand cu prevenirea acestor afectiuni.

Ce este pulpa dentara ?

Pulpa dentara este tesutul moale din interiorul dintelui, tesut ce este constituit din vase de sange si nervi.In momentul in care pulpa dentara este inflamata, infectia se poate raspandi in tesuturile inconjuratoare si in os.

 

Ce este tratamentul endodontic?

Prin tratament endodontic in prima etapa se elimina disconfortul si durerea, apoi se indeparteaza tesuturile afectate, se curata resturile radiculare, pasul final constand in obturatia definitiva a canalelor radiculare cu materiale si prin diverse metode ( metoda clasica cu con de gutaperca, condensare laterala, gutaperca calda)

 

Cat dureaza tratamentul endodontic ?

Tratamentul endodontic cuprinde mai multe etape, insa durata acestuia variaza in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient .

 

Etapele principale ale tratamentului endodontic sunt urmatoarele:

- Radiografie - prin care se poate determina situatia particulara a dintelui ( numrul radacinilor, forma si directia canalelor ) si care ajuta la stabilirea unui corect diagnostic precum si a planului de tratament.

- Anestezia - inainte de inceperea tratamentului, se va utiliza un spray anestezic care are rolul de a elimina durerea in locul in care se va efectua anestezia propriu-zisa.Seringile cu care se efectueaza anestezia sunt prevazute cu ace atraumatice, care sunt extrem de subtiri si nu provoaca durere atunci cand se administreaza anestezicul.

-Identificarea orificiilor de intrare in canalele radiculare si determinarea lungimii de lucru.

- Prepararea si irigarea canalelor radiculare

-Obturarea canalelor, obturatia coronara

- Radiografia de control - aceasta investigatie este absolut obligatorie in scopul verificarii corectitudinii tratamentului.In cazul in care pe radiografia de control se evidentiaza anumite deficiente ale tratamentului, medicul endodont are posibilitatea sa intervina imediat in scopul remedierii acestora.

 

Ce inseamna extirpare?

In limbaj comun, obturatia de canal radicular inseamna ”scoaterea nervului” - curatarea si largirea canalelor pentru obturarea definitiva (inchiderea canalelor) cu pasta si conuri de gutaperca.Procedura de indepartare a nervului este necesara atunci cand pulpa dentara nu se poate vindeca si continua sa se inflameze.

 

Retratament endodontic

Scopul terapiei ( retratamentului) este acela de a elimina cauzele ce au condus catre esecul tratamentului initial si conservarea dintelui. Retratamentul endodontic inseamna reluarea terapiei pe un dinte ale carui canale au fost obturate.

In cazul in care tratamentul initial si retratamentul endodontic nechirurgical esueaza, se impune rezectia apicala - interventie chirurgicala prin care se indeparteaza varful radacinii, chisturile, granuloamele de la nivelul varfului radacinii dintelui, precum si tesutul inconjurator afectat.

Buna, te putem ajuta?