INFO
Fumatul si efectele nocive asupra sanatatii orale
Fumatul cauzeaza dependenta atât fizica, cât și dependență psihologică . Fumatul afectează fiecare parte a corpului uma, gura fiind supusa factorilor de risc . Dintii fumatorilor sunt ușor de recunoscut din cauza efectelor negative ale tutunului .Sute de chimicale citotoxice care sunt eliberate în timpul fumatului si afecteaza atât funcționalitatea cat și imunitatea organismului .
Gura este unul dintre organele care devin afectate negativ de catre fumatul „de cursa lunga”.
Unele dintre efectele fumatului asupra dinților și gingiilor sunt :
- boli ale gingiilor
- respiratia urat mirositoare
- cancerul oral
- pete pe dinti sau proteza
- abraziune a dinților
- vindecarea greoaie a ranilor
- in cazul in care avem implant, exista riscul ca acesta sa cada
- dezvoltarea bolilor de mestecat
- inflamație și infecție a gingiilor și a suportului osos care țin dintii în poziție .
Unele dintre cele mai importante efecte secundare nocive ale fumatului sunt :
Gingivita - roseata gingiei și edemul gingiilor sunt severe la fumatori comparativ cu nefumatorii cu igiena orala similara.
Parodontita - Aceasta este o complicatie a gingivitei . Boala parodontala implică distrugerea ireversibilă a gingiei și osului din jurul dintilor . Fumatorii sunt mai expusi riscului.Problemele parodontale pot apărea , de asemenea, mai rapid la fumatori si raspunsul la tratamentul dentar nu este , de obicei, la fel de bun ca și pentru non – fumatori
Fumatul provoaca miros neplacut al respiratiei - halitoza .La fumatori , halitoza este cauzată în principal de menținerea și expirația fumului inhalat .
Cancerul oral- Studiile arata ca fumatorii sunt de 6 ori mai expusi riscului de a dezvolta cancer oral decat nefumatorii . Abuzul de alcool , împreună cu fumatul crește riscul de a dezvolta cancer oral.
Coloratia dintilor - Tutunul faciliteaza aparitia petelor negre sau maro pe suprafața dinților . Petele se depun , de obicei, în zona gâtului a dintilor . Severitatea coloratiei depinde și de cantitatea de calcul prezente pe dintii fumatori lor dar și de cantitatea de tigari fumate . Petele de fumat pe o proteza sunt mult mai dificil de curățat , ea se încorporeaza în materialul plastic al protezei . Acest lucru este valabil mai ales la oamenii cu o igiena orala precara.
Uzura dintilor - fumatul poate provoca abraziunea dintilor, unii fumatorii au tendinta de exagera cu periajul dentar, în speranța ca vor reusi sa îndepărteze petele . Această curatare excesiva pe perioadă de ani poate duce la abraziune severă a dinților. Legată de vindecarea intarziata a ranilor , fumatul va afecta , de asemenea, implanturi dentare . Implanturi într-o gură de fumator nu se vor integra la fel de bine cu osul maxilarului . Implanturile sunt , de asemenea, supuse mai mult riscului de a dezvolta boli ale gingiei si boli osoase ( " peri - implantita " ) în jurul implantului.
Intarzierea vindecarii ranilor. Nu fumați după intervenții chirurgicale stomatologice, inclusiv extracții dentare .
Vindecarea intarziata a ranilor poate fi atribuită reducerii alimentarii cu sange , cauzata de nicotina si de uscaciunea gurii .
Imagine
