INFO

Fumatul si efectele nocive asupra sanatatii orale

Fumatul cauzeaza dependenta  atât fizica, cât și dependență psihologică . Fumatul afectează fiecare parte a corpului uma, gura fiind supusa  factorilor de risc . Dintii fumatorilor sunt ușor de recunoscut din cauza efectelor negative ale tutunului .Sute de chimicale citotoxice care sunt eliberate în timpul fumatului si afecteaza atât funcționalitatea cat și imunitatea organismului . 

Gura este unul dintre organele care devin afectate negativ de catre  fumatul „de cursa lunga”.

Unele dintre efectele fumatului asupra dinților și gingiilor sunt :                              

  • boli ale gingiilor
  • respiratia urat mirositoare
  • cancerul oral
  • pete pe dinti sau proteza
  • abraziune a dinților
  • vindecarea greoaie a ranilor
  • in cazul in care avem implant, exista riscul ca acesta sa cada
  • dezvoltarea bolilor de mestecat
  • inflamație și infecție a gingiilor și a suportului osos care țin dintii în poziție .

Unele dintre cele mai importante efecte secundare nocive ale fumatului sunt :

Gingivita - roseata gingiei și edemul  gingiilor sunt severe la fumatori comparativ cu nefumatorii cu igiena orala   similara.     

        Parodontita - Aceasta este o complicatie a gingivitei . Boala parodontala implică distrugerea ireversibilă a gingiei și   osului din jurul dintilor . Fumatorii sunt mai expusi riscului.Problemele parodontale pot apărea , de asemenea, mai rapid la fumatori si raspunsul la tratamentul  dentar nu este , de obicei, la fel de bun ca și pentru non – fumatori

Fumatul provoaca miros neplacut al respiratiei - halitoza .La fumatori , halitoza este cauzată în principal de menținerea și expirația  fumului inhalat .

Cancerul oral- Studiile arata ca fumatorii sunt de 6 ori mai expusi riscului de a dezvolta cancer oral decat nefumatorii . Abuzul de alcool , împreună cu fumatul crește riscul de a dezvolta  cancer oral.

        Coloratia dintilor - Tutunul  faciliteaza aparitia petelor  negre sau maro pe suprafața dinților . Petele  se depun , de obicei, în zona gâtului a dintilor . Severitatea  coloratiei depinde și de cantitatea de calcul prezente pe dintii  fumatori lor dar și de cantitatea de tigari fumate . Petele de fumat pe o proteza sunt mult mai dificil de curățat , ea se  încorporeaza în materialul plastic al protezei . Acest lucru este valabil mai ales la oamenii cu o igiena orala precara.

        Uzura dintilor - fumatul poate provoca abraziunea dintilor, unii fumatorii au tendinta de exagera cu periajul dentar, în speranța ca vor reusi sa  îndepărteze petele . Această curatare excesiva  pe  perioadă de ani poate duce la abraziune severă a dinților. Legată de vindecarea intarziata a ranilor , fumatul va afecta , de asemenea, implanturi dentare . Implanturi într-o gură de fumator  nu se vor integra la fel de bine cu osul maxilarului . Implanturile sunt , de asemenea, supuse mai mult riscului de a dezvolta boli ale gingiei  si boli osoase ( " peri - implantita " ) în jurul implantului.

Intarzierea vindecarii ranilor. Nu fumați după intervenții chirurgicale stomatologice, inclusiv extracții dentare .
Vindecarea intarziata  a ranilor poate fi atribuită reducerii  alimentarii cu sange , cauzata de nicotina si de uscaciunea gurii .

 

 

Imagine

Fumatul si efectele nocive asupra sanatatii orale