SERVICII

Stomatologie generala

Stomatologie generala

Odontoterapia, sau cariologia, reprezinta o ramura a stomatologiei generale care se ocupa cu diagnosticarea, tratamentul si prevenirea aparitiei cariilor dentare.

Descriere

Ce este caria dentara si care sunt cauzele aparitiei ?

Caria dentara este cea mai des intalnita afectiune a danturii, fiind cauzata in principal de bacteriile existente in cavitatea orala cauzate de alimentatia sau igiena orala necorespunzatoare. In cazul in care caria nu este tratata,  in timp poate avansa in profunzime si poate leza vitalitatea dintelui.

Care sunt metodele de preventie ?

·         Igiena orala corespunzatoare - periajul dentar de 2 ori / zi, utilizarea atei dentare si a periutelor interdentare, utilizarea de pasta de dinti si apa de gura ce contin flor.

·         Reducerea consumului de zaharuri, bauturi acidulate

·         Sigilarea suprafetelor dentare

·         Controale regulate si igienizari completate de fluorizare 

 

Care sunt simptomele aparitiei cariilor ?

·         Disconfort la ingerarea de alimente sau bauturi cu temperatura scazuta sau ridicata.Disparitia disconfortului odata cu inlaturarea stimulului.

·         Pete maronii sau cavitati dentare

·         Zona gingivala interdentara sangeranda

·         Durere

·         Afectarea fizionomiei

 

In ce consta diagnosticarea ?

 

Vizita la stomatolog  va poate ajuta la identificarea in stadiu incipient a aparitiei leziunilor dentare de tip carios. Cu ajutorul mijloacelor de magnificare, se pot observa leziunile foarte mici

ce nu pot fi detectate cu ochiul liber.

Executarea de radiografii dentare ajuta la identificarea leziunilor interdentare ce nu pot fi detectate in cadrul examenului clinic.

Cum se trateaza ?

Cu ajutorul obturatiilor fiziologice - Prin tehnica adeziva de obturatie se aplica materiale compozite, de culoarea dintelui, care stabilesc o legatura chimica cu substanta dura a dintelui, prin utilizarea unoi adezivi speciali.Astfel, prin indepartarea substantei dentare cariate cu ajutorul unor freze miniaturale, utilizand si mijloace de magnificare si apeland la tehnica adeziva de obturatie, tratamentul cariilor se desfasoara simplu si eficient si fara durere.

 

In cazul in care distructia carioasa este extinsa, se apeleaza la doua metode minim invazive de restaurare :

·         inlay: reprezinta o piesa protetica ceramica de forma unei obturatii realizata pe un model de lucru in afara cavitatii bucale si care va fi cimentata pe dinte

·         coroana: este un invelis rigid (metalo-ceramic sau integral ceramic) care imbraca dintele si care va fi cimentat adeziv pe acesta, conferindu-i o mai mare stabilitate si rezistenta la fractura.