INFO

Caria de colet

În mod normal, în condiţii de igienă orală corectă, nu se formează carii în aceste zone, deoarece se pot igieniza uşor. Însă există anumite situaţii în care smalţul este afectat şi caria se poate dezvolta:
* În cazul în care are loc retracţia gingivală, este expus un ţesut dentar aflat în mod normal sub gingie, numit cement, care are o rezistenţă mică la carii. Totodată, acest țesut este sensibil la variaţiile termice, la alimentele dulci şi acre, și de aceea aceste leziuni sunt atât de dureroase. Atunci când gingia se retrage, se formează o formă retentivă la acest nivel al dintelui, care poate să reţină resturi alimentare.
* Demineralizarea smalţului, numită eroziune, poate să apară în urma atacului acid, la persoanele care consumă multe sucuri acidulate, citrice, alcool şi nu au o igienă corectă.
 Neglijarea igienei dentare conduce la  inflamare gingiilor, formarea tartrului dentar şi stagnarea bacteriilor la nivelul coletului. În acest context, caria dentară se va dezvolta.
* Folosirea unei metode incorecte de periaj dentar,  apăsat şi prin mişcări orizontale, poate să  afecteze smalţul de la nivelul coletului.
Tratamentul nu este dureros, deoarece se efectuează sub anestezie şi este necesară o singură şedinţă. Se curăţă partea afectată a dintelui şi se plombează cu un material de culoarea dintelui.

Imagine

Caria de colet