INFO

Sterilizarea

Ce este sterilizarea ? 

Pentru a preveni riscul contaminarii pacientului cu germeni patogeni, suprafetele de lucru, instrumentarul si orice obiect sau suprafata cu care pacientul intra in contact, sunt supuse unui atent proces de dezinfectare si sterilizare, in doua etape: la rece si la autoclav.

 

Cum se realizeaza sterilizarea suprafetelor ?

Suprafetele ce vin in contact cu pacientul sau cu instrumentarul si care nu pot fi autoclavate sunt curatate dupa fiecare utilizare cu solutie concentrata de izorapid. 

Decontaminarea suprafetelor se face prin utilizarea de substante chimice cu spectru larg, autorizate de catre Ministerul sanatatii, cu respectarea stricta a timpului de actionare recomandat in fisele tehnice de produs.

 

Dezinfectantele utilizate respecta standardele europene, si sunt active pe :

• Bactericide

• Candida albicanis

• Fungicide

• Sporicide

• Virucide active pe HIV, hepatita B si C, adenovirus, coronavirus, virus herpes tip 1, 

• Tuberculocide active pe mycobacterium tuberculosis.

 

Cum se realizeaza sterilizarea instrumentarului ?

• Dupa folosire, instrumentele sunt clatite sub jet de apa calduta, fiind indepartate astfel urmele de sange de pe ele.

• Instrumentele sunt puse in solutie de orocid 2% (antiseptic fara aldehide), timp de minim 60 de minute.

• Dupa ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din solutia de orocid si se clatesc din nou sub jet de apa calduta, apoi se spala individual cu o perie si cu pasta abraziva pentru indepartarea tuturor corpilor straini de pe ele.

• Urmeaza un nou proces de clatire si uscare, apoi instrumentele se ambaleaza in pungi autoclavile care se vor sigila. In aceste pungi se plaseaza si markeri suplimentari de sterilizare, care isi schimba culoarea cand instrumentarul a parcurs intregul proces de sterilizare. 

• Pungile astfel ambalate sunt introduse in autoclav, pentru o durata de 60 de minute la o temperatura de 180 de grade si presiune de 2,1 bari, programarea autoclavului fiind diferita in functie de materialele ce se doresc a se steriliza ( metal, plastic, material moale).

• Dupa finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt datate si depozitate corespunzator, in spatii special destinate. Pungile astfel sterilizate au un termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizarii. Toate instrumentele care depasesc acest termen fara a fi folosite sunt reambalate si resterilizate.

 

Ce inseamna deseuri medicale ?

Reziduurile generate de activitatea in cabinet, cum ar fi aspiratoare, manusi sterile si nesterile, comprese, campuri sterile, seringi si ace de unica folosinta, etc.

Toate acestea sunt colectate corespunzator in saci special confectionati, din materiale dure si in cutii speciale, care sunt depozitate temporar in spatiul special amenajat pana la preluarea acestora de catre firmele acreditate sa efectueze transportul si incinerarea.

Toate aceste metode conduc la eliminarea oricarui risc de contaminare in cabinetul stomatologic.Ministerul Sanatatii, prin departamentele sale, efectueaza anual controale de rutina in cabinetele de stomatologie, pentru a verifica conformitatea actiunilor menite sa previna riscul de contaminare al pacientilor.

Imagine

Sterilizarea