INFO

Senzatia de ”gura uscata” - cauze

Ca efect secundar al unui anumit medicament. Senzatia de gura uscata este un posibil efect secundar al numeroase medicamente, cum ar fi tranchilizantele, antidepresivile sau antihistaminele. 

Medicatia este cauza principala a xerostomiei, avand o incidenta mai mare in randul batranilor, ca urmare a cantitatii mari de medicamente pe care o iau acestia.

O complicatie a diferite afectiuni. Afectiuni cum ar fi diabetul, anemia, fibroza chistica, atrita reumatica, hipertensiunea si HIV pot fi asociate cu senzatia de gura uscata. Xerostomia poate aparea si in cazul persoanelor care prezinta sindromul Sjogren, o afectiune in care anticorpii umani ataca glandele salivare si lacrimale. Unele infectii virale, cum ar fi oreionul, afecteaza, de asemenea, nivelul salivei.

Deshidratarea. Orice alta afectiune care duce la deshidratarea organismului poate conduce la senzatia de gura uscata. Aceste afectiuni includ: febra, transpiratia excesiva, enterecolita, pierdere de sange sau de lichid prin piele in urma arsurilor.

Terapia prin radiatii. Xerostomia este un efect secundar comun al terapiei prin radiatii folosite in tratarea cancerului din zona cefei si a capului.

Extirparea pe cale chirurgicala a glandelor salivare.

 

Imagine

Senzatia de ”gura uscata” - cauze