INFO

Osteoporoza si pierderea dintilor

Osteoporoza si pierderea dintilor

Osteoporoza este boala care afectează sistemul osos (demineralizarea) - inclusiv osul maxilarului - si poate duce la pierderea dintilor. Bacteriile vinovate de aparitia parodontitei, care este o boala severa a gingiilor, pot, de asemenea sa afecteze osul maxilarului. Unele medicamente administrate in cazul osteoporozei - bifosfonati - pot cre
ște ușor riscul de a dezvolta o afectiune rara numita osteonecroza, care provoacă moartea osului maxilarului. In cazul in care tratamentul duumneavoastra contine medicamente ce contin bifosfonati, este necesar sa informati medicul stomatolog asupra acestui lucru.

Rolul  stomatologului și al radiografiilor dentare

Radiografiile dentare pot fi folosite ca un instrument de screening pentru osteoporoza. Cercetatorii au descoperit ca radiografiile dentare au fost foarte eficiente în a distinge persoanele cu osteoporoză de cele cu o densitate osoasa normala.
Pentru că mul
ți oameni programeaza vizite la stomatolog mai des decat  la medicul generalist, stomatologii pot ajuta la  identificarea persoanelor cu densitate osoasă scăzută și le pot  încuraja să discute cu medicul de familie sau cu alti medici specialisti  cu privire la sanatatea sistemului osos.

Un stil de viață sănătos poate fi extrem de important pentru menținerea oaselor puternice.

Puteti apela la cateva metode simple pentru a va proteja sanatatea sistemului osos si pentru a preveni problemele:

  • Un regim alimentar adecvat
  • Activitati fizice regulate cum ar fi mersul pe jos sau jogging-ul
  • Limitarea consumului de alcool
  • Renuntarea la fumat

 

 

Si nu uitati sa mergeti regulat la medic pentru a detecta la timp eventualele probleme de sanatate !

 

 

Imagine

Osteoporoza si pierderea dintilor