INFO

Alimente si bauturi care atacata smaltul dintilor

 

Un pH bucal normal este situat intre 5 si 7, iar dezechilibrele acestuia favorizeaza inmultirea microorganismelor. Eroziunea smaltului dentar este favorizata de ingestia repetata, prelungita si in exces de alimente/bauturi cu pH marcat acid, produs de: acidul citric (fructe si sucuri de fructe), acidul acetic (muraturi, salate, sosuri) si acidul carbonic (bauturi carbogazoase).

Otetul si muraturile, cele mai periculoase alimente

Potrivit profesorului dr. Constantin Marian Varlan in categoria celor mai periculoase alimente, varful piramidei este ocupat de otet si muraturi care au un pH de numai 2,4 – 3,4 si respectiv 2,5 – 3,0. Nici gemul de fructe, mustarul, maioneza si ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sanatatea dintilor tai, deoarece au un pH situat intre 3,0 si 4,0. In schimb, iaurturile au un pH putin mai ridicat care se situeaza intre 3,8 si 4,2.

Sucurile carbogazoase, cele mai periculoase bauturi

La categoria bauturilor, pe locul fruntas sunt situate sucurile carbogazoase de tip cola care au un pH de numai 2,7. Locurile urmatoare sunt ocupate de vinul alb, cafeaua, sucul de portocale si grepfrut cu un pH de situat in general intre 2,3 – 4,0. Ceaiul negru are un pH putin mai ridicat de 4,2, insa berea cu un pH intre 4,0 si 5,0 se apropie cel mai mult de un nivel echilibrat.

Lamaile, cele mai periculoase fructe

Din cauza unui pH foarte scazut de numai 1,8 - 2,4, lamaile sunt considerate cele mai daunatoare fructe pentru dantura ta.

 

Imagine

Alimente si bauturi care atacata smaltul dintilor