INFO

Abcesul dentar

Abcesul reprezintǎ o pungǎ de puroi, localizatǎ la baza dintelui, ca urmare a unei infecții bacteriene. Abcesul dentar este o afecțiune comunǎ, ȋnsǎ dacǎ este netratatǎ poate duce la apariția complicațiilor. Abcesul se poate preveni printr-o ȋngrijire adecvatǎ a dinților, o dietǎ sǎnǎtoasǎ dar și prin vizite regulate la medicul stomatolog.

 

 

Cauzele care duc la apariția abcesului dentar

Abcesul dentar apare, ȋn special, atunci cȃnd organismul luptǎ cu o infecție. Cauzele care duc la dezvoltarea unui abces dentar sunt multiple. Astfel, o carie netratatǎ, o afecțiune a dintelui sau o igienǎ oralǎ precarǎ, toate pot duce la dezvoltarea unui abces.

Bacteriile din gurǎ, ȋmpreunǎ cu particule mici de alimente și salivǎ formeazǎ placa bacterianǎ care se acumuleazǎ pe dinți. Mai mult, alimentele și bǎuturile bogate ȋn carbohidrați (zahar sau amidon), creazǎ mediul perfect pentru ca bacteriile sǎ se reproducǎ. Asocierea dintre bacterii și acidul ȋn exces este unul din cauzele care duc la apariția unui abces dentar.

 

Simptomele unui abces dentar

Simptomele unui abces dentar sunt:

• Inflamarea gingiilor

• Durere care pulseazǎ, ȋn special la atingerea dintelui

• Sensibilitate la cald sau rece

• Febră

• La baza dintelui apare o umflǎturǎ asemǎnǎtoare unui coș

• Frisoane

• Respirație urȃt mirositoare

• Dureri de cap

• Tumefierea obrazului

• Scurgerea de sȃnge și puroi din abces

 

Tipuri de abces dentar

Există două tipuri de abces dentar:

Abcesul periapical - acesta este cel mai frecvent tip de abces dentar și este localizat ȋn pulpa moale a dintelui. Este cauzat de accesul bacteriilor ȋn interiorul dintelui;

Abcesul parodontal – bacteriile afecteazǎ doar gingia nu și dintele;

 

Diagnosticarea unui abces dentar

Abcesele dentare sunt indentificate cu ușurințǎ de medicul dentist. Stomatologul poate atinge dinte afectat pentru a identifica tipul de abces dentar sau poate efectua:

O radiografie dentarǎ su alte teste imagistice pentru a stabili dacă infecția s-a răspândit.

Teste de laborator. În unele cazuri, identificarea bacteriei care a produs abcesul poate duce la personalizarea tratamentului cu antibiotic, ȋn funcție de bacteria identifcatǎ.

 

Tratamentul unui abces dentar

Scopul tratamentului este de a drena abcesul și de elimina infecția. Pentru a realiza acest lucru, medicul dentist poate alege metoda terapeuticǎ pe care o considerǎ optimǎ pentru pacientul sǎu:

Administrarea de antibiotice. Dacă infecția s-a extins la dinții din apropiere, la maxilar sau ȋn alte zone, medicul dentist va prescrie antibiotice pentru a opri răspândirea infecției. Antibioticele pot fi, de asemenea, recomandate dacă pacientul are un sistem imunitar slăbit.

Drenarea și eliminarea puroiului. Aceastǎ procedurǎ poate ajuta la eliminarea infecției și la salvarea dintelui. Pentru a face acest lucru, medicul realizeazǎ o incizie pentru a ȋndepǎrta țesutul bolnav și pentru a elimina puroiul.

Extragerea dintelui. Dacă dintele afectat nu poate fi salvat, medicul extrage dintele pentru a elimina sursa infecției.

Tratamentul la domiciliu constǎ ȋn aplicarea de comprese reci la nivelul obrazului, pentru a reduce durerile. De asemenea, cǎldura ȋn zona afectatǎ trebuie evitatǎ. Pentru calmarea stǎrii de febrǎ sau a durerilor, pacientul poate recurge la unele medicamente care se elibereazǎ fǎrǎ prescripție medicală precum antifebrilele sau analgezicele. Cu toate acestea, aceste metode reduc durerea doar temporar, motiv pentru care se recomandǎ un examen stomatologic.

 

Prevenirea abcesului dentar

Pentru evitarea abcesului dentar se recomandǎ:

• Periajul dinților de cel puțin douǎ ori pe zi cu o pastǎ de dinți cu fluor;

• Un consult stomatologic regulat;

• Utilizarea aței dentare pentru a curăța și zona dintre dinți;

• Schimbarea periuței de dinți la fiecare trei sau patru luni;

• O alimentație echilibrată, precum și limitarea alimentelor bogate ȋn zahǎr.

Imagine

Abcesul dentar