top of page
Caută

Suzeta și suptul degetului – obiceiuri care modifică dentiția copilului

Copiii sug degetul inca dinainte de a se naste, in burtica mamei, iar suzeta devine prietenul lor cel mai bun inca din primele luni de viata, aceste doua obiceiuri conferindu-le un sentiment de securitate, confort si un liant intre ei si mediul inconjurator.

Insa aceste obiceiuri pot avea efecte nedorite asupra dentitiei.Medicii recomanda ca in primele luni de viata, mai exact in primele doua luni, pana cand copilul nu invata tehnica corecta de supt la sanul mamei, sa nu i se ofere suzeta.

Ulterior, eliminarea suzetei este mai mult decat necesara, mai ales daca copilul a deposit varsta de 3 ani, deoarece aceasta distorsioneaza pozitia naturala a dintelui prin forta activa pe care o exercita.


Suptul degetului reprezinta un reflex natural al copilului, insa acest obicei uneori continua si dupa aparitia dentitiei permanente, ceea ce duce catre incovoierea dintilor, lucru care poate sa genereze defecte de vorbire ( ex: in cazul literei s sau a grupului de litere ch )

Suptul degetului pune presiune asupra partilor laterale ale maxilarului superior si asupra palatului bucal (cerul gurii). Maxilarul se ingusteaza iar dintii nu se vor alinia corect. Desi aceste probleme se pot remedia prin purtarea unui aparat dentar, pot aparea si dificultati de vorbire ( ex: balbaiala ) care se pot corecta doar prin terapii de limbaj.