Caută

Sarcina și tratamentul stomatologic

Modificarile fizice din timpul sarcinii pot determina reactii de stres si anxietate, prin urmare orice tratament stomatologic va trebui abordat in concordanta cu nivelul emotional al pacientei


O femeie insarcinata poate consulta medicul dentist fara sa-si faca alte griji deoarece interventiile de natura stomatologica trebuie sa urmareasca, in primul rand, profilaxia ce are ca scop obtinerea sau mentinerea unui status optim al igienei orale printr-un control periodic al nivelului placii dentare bacteriene, o completare a dozei zilnice de apa potabila cu un surplus de apa ce contine o concentratie ridicata de fluor, deoarece studiile arata ca un surplus de fluor reduce drastic incidenta leziunilor carioase la nivelul dintilor temporari si permanenti ai copilului.Datorita profilaxiei se pot controla inflamatiile gingivale ce apar ca urmare a tulburarilor endocrine. Cel de-al doilea trimestru al sarcinii este perioada cea mai propice si considerata suficient de sigura pentru tratamente stomatologice. In ultimul trimestru de sarcina, interventiile stomatologice trebuie sa fie de scurta durata mai ales pentru a se evita “sindromul de compresie a venei cave inferioare” care se manifesta prin hipotensiune cu tahicardie reflexa.


Tratamentele stomatologice in trimestrul 3 de sarcina se vor face in pozitie sezanda, semi-sezanda sau in decubit lateral stang.Radiografiile dentare pot fi facute in trimestrul 1 de sarcina in caz de urgenta, cu protectia abdomenului mamei, cat si a glandei tiroide. In cel de-al doilea trimestru de sarcina se pot efectua radiografii dentare obligatoriu sub protectia sortului de plumb ce reduce radiatia la zero. Orice alt tip de radiografie trebuie amanata dupa nastere.

Cea mai frecventa afectiune aparuta in perioada sarcinii este gingivita. Gingivita de sarcina se manifesta datorita cresterii nivelului de hormoni estrogeni. In majoritatea cazurilor insa, factorii determinanti sunt igiena bucala deficitara si prezenta placii bacteriene. Gingiile sunt marite in volum, culoarea este rosu-intens, consistenta moale si se observa sangerare in timpul masticatiei, dar si la periajul dentar. O igiena riguroasa insotita de tratament stomatologic in cabinet (detartraj, periaj profesional, spray-uri sau colutorii medicamentoase) previn si trateaza gingivita.


Cariile dentare pot evolua pe parcursul sarcinii, dar nu datorita sarcinii. Schimbarile de tip alimentar ale gravidei in timpul sarcinii pot consta intr-o dieta cu continut glucidic ridicat crescand astfel potentialul cariogen.

Infectiile, gangrenele sau fracturile dentare ce pot sa apara la dintii netratati inainte de sarcina pot sa dea mari batai de cap in timpul sarcinii. S-a ajuns la concluzia ca femeile insarcinate ce prezinta parodontopatii (afectiuni ale tesuturilor din jurul dintelui) sunt mai expuse riscului de a naste prematur sau de a naste un copil cu greutatea sub cea normala.

Evitati aparitia acestor complicatii mergand la un consult stomatologic inainte de sarcina sau cel tarziu in primele 6 saptamani de sarcina cand se pot face interventii care sa evite eventuale complicatii ce pot afecta fatul;

Un periaj dentar corect realizat de 2 ori/zi cu paste de dinti fluorurate, cat si folosirea atei dentare va vor scuti de aparitia unor procese carioase. Fatul va “fura” in perioada sarcinii multe vitamine si minerale, asadar incercati sa refaceti balanta prin consumul unor alimente bogate in vitaminele A, C, D, calciu;

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate