top of page
Caută

Ce este caria de biberon ?

Actualizată în: 3 feb. 2022Una dintre bolile specifice copilului mic caruia ii este prelungita alimentatia artificiala este caria de biberon. Ea apare din cauza faptului ca micutul adoarme cu biberonul in gura, in timp ce bea un ceai sau lapte indulcite cu zahar.

Alte mamici ii calmeaza si adorm pe bebelusi dandu-le suzeta inmuiata in miere seara, la culcare. Microbii din gura copilului primesc in acest fel „provizii” de zahar si se dezvolta. pe dintii proaspat erupti aparand depozite ca o mazga galbena. Daca nu le vei observa sau te vei hotari sa astepti, ele vor deveni maronii si vei observa smaltul atacat si caria. Cariile de biberon apar pe mai multi dinti odata, in special pe incisivii superiori.

In jurul varstei de doi ani, la acesti copii dintii par ca se tocesc rapid si capata culoarea brun inchis, camera in care sta nervul este cuprinsa si micutul are mari dureri. Din fericire pentru el, acestea trec in scurt timp, insa dintele definitiv aflat dedesubtul celui de lapte poate fi afectat de infectie si fie va erupe mai tarziu, fie va fi bolnav. De aceea, trebuie ca seara, cand adoame, bebelusul sa aiba gurita curata si dintisorii spalati cu periuta inmuiata in apa calduta sau ceai neindulcit.


Desi mici si trecatori, dintii de lapte sunt foarte importanti pentru copil. El poate mesteca bine alimentele, poate sa vorbeasca corect si are o infatisare placuta, care ii va atrage admiratia celor din jur, mari sau mici.