SERVICII

Ortodontie

Ortodontie

Ce este ortodontia?

Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare care are ca obiect corectarea anomaliilor dentomaxilare, indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei si raportul in care se afla cele doua maxilare

Descriere

Ce este aparatul ortodontic ?

Aparatele ortodontice sunt niste dispozitive care actioneaza in vederea restabilirii pozitiei dintilor pe arcada, in scop estetic si functional.

 

Ce tipuri de aparat ortodontic exista?

Aparatele dentara se recomanda de catre medicul ortodont individualizat, in functie de tabloul clinic al fiecarui pacient.Pot fi aparate fixe sau mobile, vizibile, invizibile sau linguale ( sunt montate pe suprafata dinspre limba).

Pot fi confectionate din acrilat, cum este cazul aparatelor dentare mobilizabile, metalice, ceramice sau safir (in cazul aparatelor dentare fixe )

 

Ce anomalii se pot corecta cu ajutorul aparatelor ortodontice?

Supraocluzie verticala - cand dintii frontali superiori sunt cu mult mai proeminenti decat cei inferiori

Ocluzia inversa - cand dintii frontali superiori se afla mult in spatele celor inferiori

Ocluzie incrucisata - cand dintii frontali superiori si dintii inferiori nu se potrivesc la muscatura

 

Ocluzia deschisa

Malocluzia pe linia mediana - cand centrul dintilor frontali superiori si centrul dintilor frontali inferiori nu se aliniaza la muscatura.

Dintii distantiali - cand exista spatii interdentare

Inghesuire dentara - cand nu exista spatiu suficient pe arcada

 

De ce este necesar aparatul ortodontic ?

Aparatul dentar este necesar si din considerente estetice, insa in primul rand din considerente functionale, avand in vedere faptul ca atunci cand exista imperfectiuni legate de ocluzie, muschii masticatori sunt supusi unei tensiuni suplimentare, care poate provoca dureri la nivelul articulatiilor

ATM .Un aspect demn de luat in calcul este si faptul ca atunci cand dintii nu sunt aliniati corect, sunt mai greu de ingrijit si exista riscul sa apara si alte complicatii, gen carii, tartru, etc.

 

Care sunt principalele etape ale tratamentului ortodontic ?

Radiografia dentoalveolara, ortopantomograma, teleradiografia

Amprenta pentru realizarea modelului de studiu

Fotografierea danturii din incidente diferite.

Tratamentul activ constand in colajul bracketurilor si controlul aparatului dentar.

Etapa de contentie ce se realizeaza atunci cand scopul pentru care a fost montat aparatul dentar este atins iar aparatul este indepartat. In cadrul etapei de contentie se reia amprentarea, se recomanda radiografii ,iar totul este precedat de stabilizarea rezultatului final, perioada in care pacientul trebuie sa poarte ori un aparat mobil foarte subtire, invizibil, care este pozitionat in spatele incisivilor, ori gutiere speciale care se vor purta noaptea, in timpul somnului.

 

Cat dureaza tratamentul ortodontic?

 

Tratamentul ortodontic este individualizat si se poate extine pe o durata de la 18 luni pana la 24 luni.