INFO

Suzeta si suptul degetului – obiceiuri care modifica dentitia copilului

Copiii sug degetul inca dinainte de a se naste, in burtica mamei, iar suzeta devine prietenul lor cel mai bun inca din primele luni de viata, aceste doua obiceiuri conferindu-le un sentiment de securitate, confort si un liant intre ei si mediul inconjurator.

Insa aceste obiceiuri pot avea efecte nedorite asupra dentitiei.

Medicii recomanda ca in primele luni de viata, mai exact in primele doua luni, pana cand copilul nu invata  tehnica corecta  de supt la sanul mamei, sa nu i se ofere suzeta.

Ulterior, eliminarea suzetei este mai mult decat necesara, mai ales daca copilul a deposit varsta de 3 ani, deoarece aceasta distorsioneaza pozitia naturala a dintelui prin forta activa  pe care o exercita.

Suptul degetului  reprezinta un reflex natural al copilului, insa acest obicei uneori continua si dupa aparitia dentitiei permanente, ceea ce duce catre incovoierea dintilor, lucru care poate sa genereze defecte de vorbire ( ex: in cazul literei s sau a grupului de litere ch )

Suptul degetului pune presiune asupra partilor laterale ale maxilarului superior si asupra palatului bucal (cerul gurii). Maxilarul se ingusteaza iar  dintii nu se vor alinia corect. Desi aceste probleme se pot remedia prin purtarea unui aparat dentar, pot aparea si dificultati de vorbire ( ex: balbaiala )  care se pot corecta doar prin terapii de limbaj.

Se poate intampla ca inclusiv muscatura copilului sa fie incorecta. Ca urmare a unui supt al degetului prelungit, dintii din spate pot prelua rolul mestecarii hranei, ceea ce va afecta structura gurii si va determina un dezechilibru in randul dintilor pe masura dezvoltarii oaselor maxilarului copilului.

Discutati cu medicul pediatru si medicul pedodont despre aceste obiceiuri daunatoare si aflati cum puteti determina copilul sa renunte la ele.


Imagine

Suzeta si suptul degetului – obiceiuri care modifica dentitia copilului