INFO

Aftele bucale la copii

Afta bucală este o infecţie a gurii, des întâlnită la nou-născuţi şi bebeluşi, sub formă de ulceraţie superficială foarte dureroasă, cauzată de o ciupercă numită Candida albicans. 

De fapt, ciuperca „vinovată” de boala în cauză este întotdeauna prezentă în cantităţi mici în gură, dar se întâmplă situaţii când aceasta se înmulţeşte. Mamele o pot descoperi sub forma unor pete rotunde sau ovale, pe fond gălbui, înconjurate de un halou roşu inflamator, afectând gingiile, marginea limbii şi marginea internă a buzelor şi fălcilor copilaşului. Sub aceste pete, ţesutul din gură este roşu şi sângerează uşor. Petele pot fi izolate sau se pot integra într-o boală mai generală numită aftoză.

Cum pot fi prevenite aftele 

Măsurile clasice de prevenire sunt importante pentru aftele bucale: suprimi alimentele care declanşează boala: fructele uscate sau acide (nuci, alune etc.) şi condimentele; îi dai bebeluşului imediat după masă (sân sau biberon) puţină apă fiartă şi răcită, pentru a spăla reziduurile de lapte din gură; cureţi şi dezinfectezi suzetele, biberoanele şi tot ce foloseşti pentru hrănirea bebeluşului, la fel şi jucăriile pe care acesta le poate băga în guriţă; speli hainele bebeluşului la 60 grade Celsius, pentru a înlătura Candida; dacă alăptezi – spală mamelonul cu apă şi şterge-l bine între alăptări.

O altă măsură potrivită în timpul tratamentului este să menţii igiena mâinilor şi cavităţii bucale a bebeluşului şi să îi ştergi gingiile cu o compresă înmuiată în glicerină boraxată sau ceai de muşeţel, pentru a preveni apariţia unor noi afte lângă cele deja existente.

Imagine

Aftele bucale la copii